Een app laten maken

Wat heb je nodig om een app te laten maken


Wil je een app laten maken? Wil je eerst weten wat je kunt verwachten voordat je een app laat ontwikkelen? In dit artikel informeren wij je over wat je nodig hebt om een app te laten maken en welke soorten apps er zijn.


Inhoudsopgave

Wat heb je nodig om een app te laten maken?

Wat voor soort apps zijn er?

Wat kenmerkt een app?

Wat zijn de meest voorkomende categorieën van apps?

Wie maakt jouw app?

Wat mag je verwachten van een app ontwikkelaar?

Wie maakt een grafisch ontwerp van de app?

Hoe ziet een goede gebruikersinterface eruit?

Wat kost een app?

Wat zijn de verborgen kosten voor een app?

Wanneer is een app klaar?

Wat mag je verwachten wanneer de app klaar is?

Wil je meer weten over het maken van apps?



Wat heb je nodig om een app te laten maken?

Allereerst heb je een idee nodig. Jouw idee voor een nieuwe app moet je kunnen omschrijven zodat een app ontwikkelaar jouw idee kan omzetten tot een daadwerkelijk werkende app. De meest voorkomende manier om je ideeën helder te krijgen is gewoon om de tafel gaan met een app ontwikkelaar. Een app ontwikkelaar kan gedurende het gesprek de juiste vragen stellen zodat helder wordt wat je wensen precies zijn en wat realistisch is om te ontwikkelen. Wanneer je liever eerst jouw idee op papier zet dan kun je een Microsoft Word document opstellen of je kunt een mindmap maken. Mindmaps kun je bijvoorbeeld maken met Edraw MindMaster.


Om je idee op papier te zetten, gebruik mindmap software


Wat voor soort apps zijn er?

Voordat je aan de slag gaat om jouw idee uit te werken, is het belangrijk om eerst te weten wat voor soort apps er zijn. Er zijn verschillende soorten apps die voorzien in verschillende behoeftes. Sinds de populariteit van smartphones en tablets is de term 'applicatie' verkort naar 'apps'. Voorheen werd met apps alleen bedoeld mobiele apps (mobiele applicaties) voor smartphones en tablets maar dat is intussen breder getrokken naar web apps (web applicaties) en desktop apps (desktop applicaties). In dit artikel noemen wij daarom mobiele app, web app en desktop app onder één noemer 'app'.


Voor elke soort app zijn andere investeringen qua tijd, geld en kennis nodig. In de meeste gevallen wordt een combinatie van verschillende soorten apps toegepast. Zo kun je een mobiele app ontwikkelen waarbij je de inhoud kunt beheren door middel van een - op een web app gebaseerd - beheersysteem. Zo zou je ook een desktop app kunnen laten maken waarbij de data in de Cloud staat. De data wordt dan afgevangen door een web app waardoor de data dan ook weer beschikbaar is voor een mobiele app.



Wat kenmerkt een app



Wat kenmerkt een app?

Aangezien we in dit artikel spreken over apps in het algemeen is het belangrijk om te weten wat de verschillende kenmerken zijn van elk soort app. De gebruikerservaring van een mobiele app, web app en desktop app is behoorlijk verschillend. Een mobiele app bestuur je met de vingers en een desktop app met een muis en toetsenbord. Een web app wordt met zowel de vingers als met de muis het toetsenbord bestuurd. Een web app is afhankelijk van een browser en dus minder flexibel dan een mobiele app of desktop app. Zo zijn er meer verschillen tussen mobiele apps, web apps en desktop apps.


Wat kenmerkt een mobiele app?

Een mobiele app wordt fysiek geïnstalleerd op de smartphone of tablet van de gebruiker. De mobiele app kan volledig gebruik maken van de GPS, WiFi, gyroscoop, camera, video, geluid, opslag en dergelijke. Mobiele apps worden normaal gesproken bestuurd met één of meerdere vingers (swipen) of een speciale pen. Een mobiele app kun je altijd raadplegen - mits je internetverbinding hebt - aangezien je smartphone eenvoudig in je broekzak past. Huidige smartphones en tablets hebben krachtige hardware waardoor je ook krachtige apps kunt maken. Een mobiele app wordt in de meeste gevallen gevoed door data uit de Cloud. De Cloud is niets anders dan een web app die data voor de mobiele app verwerkt. Mobiele apps zijn beschikbaar voor Android en Apple iOS (iPhone en iPad).


Wat kenmerkt een desktop app?

Zoals de naam doet vermoeden is een desktop app of desktop applicatie alleen beschikbaar voor een desktop computer of laptop. Een desktop app wordt fysiek geïnstalleerd op je computer of laptop. Desktop apps worden over het algemeen bestuurd met de muis en het toetsenbord. De meest voorkomende besturingssystemen voor zijn Windows en Linux voor de PC en OS X voor de Mac. Een desktop app heeft over het algemeen alle vrijheid om de processor van de computer, het geheugen, de opslagmedia, videokaart en dergelijke aan te spreken en te benutten. Doordat een desktop app de volledige kracht van een computer kan gebruiken, kan een desktop app ook veel zwaardere en meer ingewikkelde taken uitvoeren dan web apps en mobiele apps.


Wat kenmerkt een web app?

Een web app of web applicatie wordt weergegeven in een internetbrowser - denk aan Edge, Chrome, FireFox of Safari. De web app is afhankelijk van het type internetbrowser en de mogelijkheden die deze biedt. Een internetbrowser heeft tot doel om te browsen en biedt daarom beperkte mogelijkheden voor een web app om hardware aan te sturen. Een web app bestaat uit in een Front End en Back End. De Back End bevindt zich op een webserver. Op de webserver vindt de afhandeling van data opslag, data conversies en andere voorbereidingen voor de Front End plaats. De Back End en Front End communiceren intensief met elkaar. De Front End wordt geladen en uitgevoerd door de browser en is daadwerkelijk zichtbaar in de browser.


De gebruikerservaring van een mobiele app, web app en desktop app is behoorlijk verschillend


Wat zijn de meest voorkomende categorieën van apps?

Ter inspiratie hebben wij een overzicht van de meest voorkomende categorieën samengesteld. Deze categorieën kun je toepassen op mobiele apps, web apps en desktop apps.


Auto's en voertuigen

Auto's kopen, autoverzekeringen, autoprijzen vergelijken, verkeersveiligheid, autorecensies en -nieuws

Bibliotheken en demo

Softwarebibliotheken, technische demo's

Boeken en referentie

E-readers, naslagwerken, handboeken, woordenboeken, thesaurus, wiki's

Comics

Striphelden, stripverhalen

Communicatie

Berichten, chatberichten, dialers, adresboeken, browsers, oproepbeheer

Dating

Matchmaking, daten, relaties opbouwen, nieuwe mensen ontmoeten, de liefde vinden

Entertainment

Videostreams, films, tv-programma's, interactief entertainment

Eten en drinken

Recepten, restaurants, restaurantgidsen, wijnproeverijen, cocktailrecepten

Evenementen

Concertkaartjes, tickets voor sportwedstrijden, doorverkopen van tickets, bioscoopkaartjes

Financiën

Bankieren, betalingen, geldautomaten vinden, financieel nieuws, verzekeringen, belastingen, beleggingsportefeuille/effectenhandel, fooien berekenen

Fotografie

Camera's, fotobewerkingsprogramma's, foto's beheren en delen

Gezondheid en fitness

Persoonlijke fitness, workout-planning, dieet en voedingstips, gezondheid en veiligheid

Kaarten en navigatie

Navigatietools, GPS, kaarten maken, OV-tools, openbaar vervoer

Kunst en design

Schetsboeken, schilderbenodigdheden, kunst- en ontwerpbenodigdheden, kleurboeken

Lifestyle

Stijlboeken, bruiloft- en feestplanning, instructiehandleidingen

Medisch

Verwijzingen naar medicijnen en klinieken, calculators, handboeken voor medici, medische tijdschriften en medisch nieuws

Muziek en audio

Muziekservices, radio's, muziekspelers

Nieuws en tijdschriften

Kranten, feedreaders, tijdschriften, bloggen

Onderwijs

Examentraining, leermiddelen, woordenlijsten, educatieve games, taalcursussen

Ouderschap

Zwangerschap, verzorging van en toezicht op baby's, verzorging van kinderen

Personalisatie

Achtergronden, live achtergronden, startscherm, schermvergrendeling, beltonen

Productiviteit

Kladblok, takenlijst, toetsenbord, afdrukken, agenda, back-up, rekenmachine, omrekenen

Reizen en lokaal

Tools voor het boeken en plannen van reizen, gedeelde autoritten, taxi's, stadsgidsen, informatie over lokale bedrijven, rondleidingen

Schoonheid

Make-uptutorials, makeover-tools, haarstyling, schoonheidsproducten kopen, make-upsimulatoren

Sociaal

Sociale netwerken, inchecken

Spelletjes / games

Actie, Avontuur, Arcade, Bord, Kaart, Casino, Casual, Educatief, Muziek, Puzzel, Racen, Rollenspel, Simulatie, Sport, Strategie, Trivia, Woord.

Sport

Sportnieuws en -commentaar, scores en uitslagen, beheer van fantasyteams, wedstrijdverslagen

Tools

Tools voor smartphones en tablets

Videospelers en -editors

Videospelers, videobewerkingsprogramma's, opslagmedia

Winkelen

Online winkelen, veilingen, kortingsbonnen, prijsvergelijking, boodschappenlijstjes, productrecensies

Wonen en interieur

Huizen en appartementen zoeken, verbouwing, interieurinrichting, hypotheken, onroerend goed

Zakelijk

Editor/reader voor documenten, verzendstatus bijhouden, extern bureaublad, e-mailbeheer, vacaturezoeker, relatie management (CRM), website management (CMS), document management (DMS)



Wie maakt jouw app



Wie maakt jouw app?

Wie jouw app maakt is afhankelijk van het type app dat je wilt laten maken. Het maken van een app is specialistisch werk. Voor het maken van een mobiele app wordt normaal gesproken een "mobile applicatie ontwikkelaar" gevraagd. Voor een web app is dat een "web applicatie ontwikkelaar" en voor een desktop app een "desktop applicatie ontwikkelaar".


Je kunt ook kiezen voor een reclamebureau, marketingbureau, communicatiebureau of ander soort tussenpersoon. Wanneer je een tussenpersoon inschakelt dan moet je rekening houden met vertraging in de communicatie aangezien de tussenpersoon overleg moet plegen met de ontwikkelaar van jouw app. Ook moet je rekening houden met extra kosten aangezien een tussenpersoon ook een vergoeding vraagt voor de gemaakte uren. Het voordeel van een tussenpersoon kan zijn dat je verschillende uiteenlopende werkzaamheden bij één partij hebt. Je zult zelf minder hoeven uitzoeken en dat bespaart tijd.


Of nog eenvoudiger, bel ons via 050 - 211 00 55. Wij ontwikkelen alle soorten apps voor mobiel, web en desktop. Wij helpen je bij het scherp krijgen waar je behoeftes liggen en maken een app die past bij jouw wensen en eisen. Lees meer over ons.



Wat mag je verwachten van een app ontwikkelaar



Wat mag je verwachten van een app ontwikkelaar?

Van een app ontwikkelaar mag je verwachten dat deze je goed informeert. Goed informeren gebeurt niet alleen vooraf aan een ontwikkeltraject, maar ook tijdens en na het ontwikkeltraject. Het kiezen van een kundige app ontwikkelaar is cruciaal. Tijdens het ontwikkeltraject kunnen er verrassingen ontstaan. Verrassingen kunnen leuk zijn, maar kunnen ook minder leuk zijn en daardoor meer kosten met zich mee brengen, meer tijd vragen of beperkingen opleggen. Een kundige app ontwikkelaar kan omgaan met verrassingen die minder leuk zijn en vindt een gepaste oplossing.


Een goede app ontwikkelaar informeert en communiceert helder


Wie maakt een grafisch ontwerp van de app?

Voor het ontwerpen van een app heb je wederom keuzes. De eerste mogelijkheid is een grafisch app ontwerper betrekken bij het maken van de app. De grafisch app ontwerper maakt alle schermen, uitstraling, knoppen, lijsten en opmaak indelingen die binnen de applicatie voorkomen. De tweede mogelijkheid is een app maken op basis van de uitstraling van een bestaande app. Meestal worden de schermen qua opbouw en opmaak overgenomen waarna de eigen huisstijl wordt toegepast. Het nadeel van deze methode is dat de app een eenheidsworst wordt. Het kopiëren van de uitstraling van een app wordt vaak niet gewaardeerd dus pas goed op. De derde mogelijkheid is het ontwerp door de app ontwikkelaar te laten maken. Veelal hebben app ontwikkelaars ontwikkeltools waarin grafische opmaak eenvoudig kan worden toepast.



Hoe ziet een goede gebruikersinterface eruit



Hoe ziet een goede gebruikersinterface eruit?

Het uitgangspunt van de meeste apps is om de gebruiker te helpen. Je app wordt dus gebruikt door mensen. Focus je tijdens het maken van de gebruikersinterface dan ook op je gebruiker als mens. Een gebruiker moet een vertrouwd gevoel hebben bij jouw app. Dit betekent dat je app er logisch uit moet zien en ook logisch moet werken. We noemen dit intuïtief. Helaas wordt intuïtiviteit in apps vaak onderschat. Het negeren van intuïtiviteit in apps resulteert vaak in negatieve respons en gebruikers die jouw app links laten liggen.


Wij hebben een aantal richtlijnen opgesteld die je kunt volgen om een goede en intuïtieve gebruikersinterface te maken.


Duidelijkheid

Een interface moet duidelijk zijn. Zorg dat de interface geen vragen oproept waar de gebruiker zelf het antwoord niet op kan vinden. Duidelijke interfaces hebben geen handleiding nodig. Een goede interface zorgt er ook voor dat gebruikers minder fouten maken tijdens het gebruik van je app.

Beknoptheid

Wees beknopt. Plaats niet te veel elementen tegelijkertijd op het scherm. Wanneer er te veel elementen op het scherm staan, dan kan de gebruiker functionaliteiten en elementen moeilijk vinden. Gebruik geen moeilijke woorden of lange zinnen om de interface duidelijk te maken. Kun je een functionaliteit niet beknopt tonen, dan is de functionaliteit vaak te moeilijk. Verplaats functionaliteiten naar de achtergrond wanneer de functionaliteit minder vaak gebruikt wordt of wanneer de functionaliteit meerdere stappen tot actie heeft. Maak gebruik van labels om de interface te verduidelijken. De echte uitdaging bij het maken van een goede gebruikersinterface is om deze beknopt en duidelijk te maken.

Bekendheid

Iets dat bekend overkomt, werkt vaak prettiger. Wanneer iemand voor het eerst je app gebruikt en bepaalde elementen komen bekend voor dan zal een gebruiker je app eerder positief ervaren. Een voorbeeld is de uitstraling van het Microsoft Office pakket. Wanneer je een web app of desktop app ontwikkelt voor productiviteitsdoeleinden dan is gebruik van het lint (ook wel Ribbon genoemd) een mooi herkenbaar element. Gebruik elementen als tabbladen, menustructuren, gridviews, treeviews, knoppen, dialoogvenster en dergelijk waarvoor ze bedoeld zijn.

Reactievermogen

Met reactievermogen wordt bedoeld de snelheid waarmee de interface reageert. Veel gebruikersinterfaces voelen stroperig aan doordat de interface regelmatig elementen moet inladen. Zorg dat zoveel mogelijk elementen vooraf ingeladen worden. Over het algemeen vinden gebruikers het geen probleem om iets langer te wachten bij het laden van de applicatie dan wanneer de applicatie traag en stroperig aanvoelt tijdens het gebruik van je app.

Consistentie

Het is belangrijk om de interface van je app consistent te houden. Gebruikers werken sneller en efficiënter met je app wanneer zij een gebruikerspatroon herkennen. Zodra de gebruiker van je app leert hoe bepaalde onderdelen werken, dan kan de gebruiker deze ervaring toepassen op andere en nieuwe onderdelen binnen je app.

Esthetiek

Zorg dat de interface van je app er aantrekkelijk en modern uitziet. Goed verzorgde gebruikersinterfaces zien er betrouwbaar uit wat de gebruiker een positieve gebruikerservaring geeft. Gebruikers zullen meer met je app werken na een positieve gebruikerservaring. Uiteindelijk levert een aantrekkelijke interface meer gebruikers op. Meer gebruikers zullen je app op de lange termijn laten groeien.

Efficiëntie

Tijd is geld. Je app helpt een gebruiker. Zorg dat de gebruiker jouw app zo efficiënt mogelijk kan gebruiken. In minder tijd en moeite willen de gebruikers van jouw app taken uitvoeren. Je app automatiseert immers één of meerdere processen. Een voorbeeld van een efficiënte interface is het gebruik van een dashboard. Op een dashboard kan de gebruiker met één oog opslag gegevens uitlezen zodat de gebruiker niet de hele applicatie hoeft te doorlopen op zoek naar antwoord.

Herstel

Zorg binnen je app ervoor dat acties gemakkelijk ongedaan gemaakt kunnen worden. Vraag je af of acties teruggedraaid kunnen worden. Kunnen verwijderde bestanden hersteld worden? Kan data invoer teruggedraaid worden? Wat krijgt de gebruiker te zien bij een onverhoopte bug in je app? Zorg ervoor dat gebruikers niet op een negatieve manier gewezen worden op hun fouten. Je app dient de gebruiker te helpen ook tijdens het maken van eigen fouten of onverwachte systeemfouten.



Wat kost een app



Wat kost een app?

Hoeveel kost het om een app te laten maken? Je hebt zojuist de nummer één vraag gesteld die wij geregeld krijgen. Wij kunnen transparant zijn, alles heeft zijn prijskaartje. Het antwoord op deze vraag is meestal 'het hangt van je wensen af', wat meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Maar laat je niet afschrikken, een app maken is betaalbaar.


De kosten voor het laten maken van een app variëren uiteraard. Het grootste verschil in kosten zit in het tarief dat een app ontwikkelaar hanteert, de techniek die toegepast wordt en de functionaliteiten die de app moet hebben. Omdat de kosten kunnen variëren geven wij je een indicatie van de investeringskosten voor het maken van een app zoals wij dat doen.


Wij maken mobiele apps vanaf 2.500 euro. Voor deze investering krijg je een zogenoemde native mobiele app voor Android of Apple iOS (iPhone of iPad). In deze mobiele app worden diverse schermen getoond met daarop informatie over jouw product en/of dienst.

Voor het laten maken van een web applicatie is de investering vanaf 3.000 euro. Deze web applicatie wordt voorzien van een verzorgde gebruikersinterface met diverse schermen om jouw bedrijfsinformatie weer te geven.

Investeringen voor een desktop applicatie starten bij ons vanaf 1.500 euro. Desktop applicaties ontwikkelen wij voor Windows of Mac OS X. De desktop app krijgt een Windows, Mac OS X of Microsoft Office uitstraling.


In alle gevallen spreken we van de ontwikkelkosten voor een eerste versie. Het is belangrijk om te realiseren dat genoemde bedragen ter oriëntatie zijn zodat je kunt inschatten of een app professioneel laten ontwikkelen past bij jouw plannen. Elke app is anders. Het is alsof je informeert naar de prijs van een huis, auto of verzekering. De exacte prijs kan niet genoemd worden zonder specificaties.


Een app maken is betaalbaar


Wat zijn de verborgen kosten voor een app?

Met verborgen kosten bedoelen wij onvoorziene kosten. Eén van de meest gemaakte inschattingsfouten na het ontwikkelen van een app is dat er geen rekening wordt gehouden met de beheer- en onderhoudskosten. Veel apps moet onderhouden en beheerd worden. Vooral mobiele apps en web apps zijn sterk onderhevig aan updates. Voor desktop apps hoeven - over het algemeen - minder updates gemaakt te worden. Bij onderhoud van je app kun je denken aan updates wanneer nieuwe versies van het besturingssysteem, platform, functionaliteiten of andere techniek beschikbaar zijn. Soms is updaten niet direct nodig. Wanneer het echter om veiligheidsupdates gaat, bespaar dan niet op updates aangezien veiligheidsupdates cruciaal zijn. Het is gangbaar dat de nieuwe app onderhouden en beheerd wordt door de ontwikkelaar van je app.


Een tweede veel voorkomende inschattingsfout - na het ontwikkelen van een app - is de uitrol. Met uitrol bedoelen wij de promotie van de app bij de doelgroep. Of de doelgroep nu een nieuwe doelgroep of bestaande doelgroep is, de app moet gepromoot worden. Het promoten van je app kun je doen via Social Media, e-mail marketing, de website, Whatsapp of SMS, per post, TV of krant, bijeenkomsten of beurzen. Hoe dan ook er, moet gepromoot worden. Neem de tijd en schrijf een promotieplan of maak - zoals eerder benoemd - een mindmap.



Wanneer is een app klaar



Wanneer is een app klaar?

Een app is klaar wanneer de doelstelling is behaald. Doelstellingen worden afgesproken tussen jou als klant en de app ontwikkelaar. Het beste is om doelstellingen op te splitsen in deel projecten zodat helder wordt wanneer een doelstelling behaald is. Een goede manier van werken is een agile ontwikkelmethode. De agile methode biedt je de mogelijkheid om tijdens het ontwikkelproces inzage te hebben en betrokken te zijn. Wij hanteren de agile ontwikkelmethode.



Wat mag je verwachten wanneer de app klaar is?

Wanneer de app klaar is dan moet de app doen wat vooraf afgesproken is. Heldere afspraken maken met de app ontwikkelaar zijn daarom noodzakelijk. Zo dienen er afspraken gemaakt te worden over het beheer en verdere ontwikkeling van de app. Ook moeten er afspraken zijn over de oplevering van de app.



Wil je meer weten over het maken van apps



Wil je meer weten over het maken van apps?

Wil je meer weten over het maken van apps? Kun je niet wachten en wil je graag direct aan de slag om jouw idee uit te werken? Wij helpen je bij het scherp krijgen van jouw wensen en behoeftes. Zo kunnen wij samen met jou een mindmap maken en deze samen met jou uitdenken. Het voordeel van samen een mindmap maken is dat wij de techniek beheersen en dat jij je kunt blijven focussen op het idee en de inhoud. Wij informeren en helpen je graag verder.






Persoonlijk advies en begeleiding

Je wordt door ons begeleid vanaf het moment dat je klant bent. Wij adviseren je tijdens het ontwikkelen van jouw nieuwe applicatie, zodat jouw bedrijf beter wordt geautomatiseerd.



Andere specifieke wensen?

Heb je wensen die afwijken van de norm? Leuk! Wij leveren maatwerk en zijn creatief. Laat ons weten wat jouw wensen zijn en wij denken met jou mee. Neem contact met ons op via 050 - 211 00 55.








Gearchiveerd in de categorieën: mobiele apps, web apps, desktop apps

Voorzien van de labels: php, ios, android, windows, c#, .net framework, os x


Adres:
Peizerweg 97
9727 AJ GRONINGEN

Telefoon en e-mail:
Telefoon: 050 - 211 00 55
E-mail: info@digibilities.nl

Vragen, demo of offerte?
Bel 050 - 211 00 55 of vul onderstaand formulier