App iconen maken voor iOS

 


Met meer dan 1 miljoen apps in de App Store is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat jouw app opvalt. Het verschil tussen jouw app en die van een ander begint al met de uitstraling van het app icoon. Met een helder en aantrekkelijk icoon verhoog je de kans op downloads aanzienlijk. Wanneer een app een onaantrekkelijk icoon heeft, dan is de iPhone of iPad gebruiker eerder geneigd om deze te negeren dan wanneer de app fris en uitnodigend oogt. In dit weblogbericht lees je hoe je goede app iconen maakt.Waar moet een app icoon aan voldoen

Een goed ontworpen app icoon is eenvoudig, opvallend en aantrekkelijk. Gebruikers van App Stores zijn kieskeurig waardoor je alles uit de kast moet halen om jouw app te laten opvallen. Een icoon dat in één oogopslag laat zien wat je app doet en dat helder en aantrekkelijk is vormgegeven, zorgt voor meer downloads. Hieronder tref je 5 tips aan om een goede app icoon te maken.


1.Creëer een unieke en opvallende vorm
Door een unieke en opvallende vorm te gebruiken, zal het app icoon opvallen. De iconen hieronder zijn goede voorbeelden.
2.Beperk het aantal kleuren
Probeer de gebruikte kleuren binnen je app te verwerken in het icoon. Door dezelfde kleuren te gebruiken, zal de gebruiker een gevoel van herkenning hebben wanneer de app geladen wordt. Door het aantal kleuren te beperken, blijft het icoon eenvoudig en opvallend.
3.Vermijd het gebruik van foto's
Het gebruik van foto's in app iconen is sterk af te raden. Foto's passen qua stijl niet tussen andere iconen op het hoofdscherm van de iPhone of iPad en foto's zijn over het algemeen te gedetailleerd waardoor deze rommelig overkomen. Het icoon verliest zijn eenvoud wat niet te goede komt aan de herkenbaarheid.
4.Vermijd tekst waar mogelijk
Probeer teksten in app iconen te mijden. Gezien het kleine formaat van app iconen, is er weinig ruimte om teksten te plaatsen en zullen teksten matig te lezen zijn. App iconen met tekst missen eenvoud en zijn niet aantrekkelijk.

 

 
5.Houd het simpel
Beperk het aantal details en houd het app icoon simpel. Dit komt ten goede aan de herkenbaarheid van de app. Sinds iOS 7 wordt het gebruik van schaduw effecten minimaal toegepast en is het toepassen van een plat ontwerp de trend.App iconen voor games

App iconen voor games zijn een uitzondering. Games zitten vol actie en zijn leuk om te spelen. Probeer deze eigenschappen te verwerken in je icoon. Game app iconen die zijn ontworpen op basis van de iOS richtlijnen zullen saai overkomen. Een goede game is verre van saai. Probeer het icoon te voorzien van de belangrijkste elementen uit de game zodat de gameplay voelbaar wordt voor de speler.
Zelf iOS iconen voor iPhone en iPad ontwerpen

Wanneer je zelf iconen wilt ontwerpen dan zijn via internet enkele handige templates te vinden. App Icon Template biedt een template om iOS 6 en iOS 7 iconen te maken voor zowel de iPhone als iPad. Via GitHub biedt Savvy Apps een template aan om iOS 7 app iconen te maken. Beide templates zijn beschikbaar in Photoshop formaat (PSD).


App icoon afmetingen (in pixels)

Apparaat

App icoon

App Store icoon

Spotlight icoon

Instellingen icoon

iPhone 5/5S/5C

120x120

1024x1024

80x80

58x58

iPhone 4/4s

120x120

1024x1024

80x80

58x58

Retina iPad 3/4/Air/Mini Retina

152x152

1024x1024

80x80

58x58

iPad Mini

76x76

512x512

40x40

29x29

iPad 1/2

76x76

512x512

40x40

29x29


- Download hier de template om zelf app iconen voor iOS 6 en iOS 7 te maken.

- Download hier de template om zelf app iconen voor iOS 7 te maken.Snel en eenvoudig app iconen maken

Een veel gebruikte ontwerptechniek is een icoon op basis van een subtiel kleurverloop waarop het logo van de app wordt geplaatst. Deze methode zorgt voor een professionele uitstraling en is snel en eenvoudig te maken. Het voordeel is dat je kosten en tijd bespaart. Deze methode heeft wel een nadeel. Deze techniek is populair, waardoor je app minder opvalt tussen apps die met dezelfde techniek zijn ontworpen.
Het gebruik van randen rondom een iOS 7 app icoon

Moderne iOS 7 app iconen maken over het algemeen geen gebruik meer van randen rondom. De randen komen tegenwoordig oubollig over en zorgen vaak voor een overvolle en onrustige uitstraling. Hetzelfde geldt voor 3D effect, schaduw effecten en lichtinval effecten. Apple heeft de vorm van de iconen voor iOS 7 aangepast ten opzichte van de iconen voor iOS 6. Hieronder is het verschil te zien tussen het blauwe iOS 6 icoon en het groene iOS 7 icoon.


iOS 6 app icoon

iOS 7 app icoon

iOS 6 en iOS 7 app icoonHeb je een app icoon nodig?

Wanneer je geen icoon-ontwerper in de buurt hebt, dan helpen wij je graag verder met het ontwerpen van een icoon voor jouw app. Onze ontwerpers zijn ervaren en enthousiast, zij ontwerpen graag samen met jou een geweldige app icoon.Dmitri Luchtmeijer

E-mail: dmitri@digibilities.nl

Telefoon: 050 - 211 00 55Meer over app iconen

Apple handleiding - App Icon

App Icon Template

Start making iOS 7 Icons with the App Icon Template 3.0Gearchiveerd in de categorieën: Apple iOS, Mobiele apps

Voorzien van de labels: tips, ios, mobiel

Plaats een reactie